Znajdź sok z kapusty kiszonej.

Produkty fermentowane po okresie zapomnienia znów powróciły na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też nowe, dotychczas mniej popularne owoce i warzywa. Kiedy mówimy o leczniczych atutach fermentowanej żywności nie sposób pominąć również napojów takich jak kwas chlebowy, kefir albo różnego typu soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Głównie te ostatnie są godne zainteresowania – pomagają łatwo i szybko dostarczyć naszemu organizmowi substancje konieczne dla jego prawidłowego działania.

Jakie składniki ma w sobie sok z kiszonej buraków i kapusty?

Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający masę związków oddziałujących korzystnie na nasze zdrowie. Najważniejszym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za przebieg fermentacji. Sok z buraków, ogórków bądź inny kiszonek to także doskonałe źródło witamin. Godna uwagi jest głównie wysoka zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już 150 ml tego napoju dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić ze względu na zawartość witaminy K i P, witamin z grupy B oraz duże nasycenie solami mineralnymi.

Czemu warto pić sok z kiszonych buraków?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, ze względu na obecność bakterii fermentacji mlekowej korzystnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy oraz pracę jelit. Dodatkowo nagromadzenie witamin usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy depresji, cukrzycy i szkorbutu, a także pomagają poradzić sobie z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny ponadto sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak np. refluks lub wrzody żołądka. Stanowią one także ochronę w czasie kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]