Jeśli chcesz kupić różową sól himalajską, koniecznie wejdź na superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.

Związkiem chemicznym niezbędnym do poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie cechy posiada sól kłodawska oraz sól himalajska? Czemu warto stosować je podczas gotowania?

Właściwości różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która wspaniale podbija smak potraw. Pomimo, iż nadużywanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie dawki (nie więcej niż 6 gramów na dobę) są potrzebne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, czyli pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie właściwego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż szacowanych na blisko 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele potrzebnych pierwiastków oraz minerałów, m.in. magnez, żelazo czy selen, a zarazem nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i składników, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska doskonale wpływa na smak potraw i jest do kupienia zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – wykorzystywana nie tylko w gastronomii

Sól kłodawska niejodowana natomiast to artykuł o dużym poziomie czystości – zawiera 97% NaCl i jest świetnym dodatkiem do naszych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem potasu, żelaza czy wapnia, a więc pierwiastków niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, skutkiem tego nie zatraca swoich własności i jest łatwo wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]